Buddy:Batteripakke

Fra Elbil_Wiki
Hopp til: navigasjon, søk

Batterier

Buddy benytter Concorde blybatterier som har potensiale i seg til å vare ca 30000 km. Praksis viser imidlertid at denne kjørelengden oppnås sjelden. Kjørelengden kan variere ganske mye fra bil til bil. Grunnen til dette er forskjellig lade og kjøremønster, og at bilen ikke er utrustet med komplett BMS (Battery Managment System)

Alternative Batterier

Mange er fristet til å bytte til billigere blybatterier enn de orginale Concord batteriene, men mange hevder at det absolutt ikke er sikkert at det gir bedre batteriøkonomi i lengden. Videre vurderer noen å bytte til lithium batterier. Disse er imidlertid så mye lettere at det vil endre kjøreegenskapene dramatisk, så det er ikke sikkert at det er tilrådelig - eller lovlig.

Lading

Buddy har Zivan lader. Denne har parametere som skal passe for Concorde batteriene.

Men det har vært hevdet på Elbilforum at parametrene bare er riktige ved 20 grader. Laderen har en temperatursensor som skal kompensere for lavere temperaturer. Når batteritemperaturen er 10 grader eller lavere kompanserer laderen som om det skulle vært -5 grader. Er det bare 10 grader får batteriene skadelig overlading.

Et råd for å få mere riktig lading er å nappe temperatursensoren ut av laderen (DIN pluggen).

Det fines også tilgjengelig et program som er tilpasset Concorde under alle temperaturforhold. Programmets parametere som er godkjent av Concorde i USA og bør forlenge levetiden på batteriene. Prisen for nytt program til Zivan er 500+mva. Du må ta av lokket på laderen, og bytte en krets som sitter i sokkel. Instruksjoner medfølger. Kan bestilles via amb(kanelbolle)euromatic.no