Leaf:Feilfinning

Fra Elbil_Wiki
Hopp til: navigasjon, søk

Hjelp til å finne ut hva som er feil når ulike symptomer oppstår på Nissan Leaf.

Volt, Ampére, kW, kWh og alt det der

I mangel av en bedre analogi kan man sammenlikne volt med "vanntrykk", amp med "hvor tykk" et rør er og kw resultatet av hvor mange liter vann som renner. Har man høyt trykk, og tykt rør får man mye vann gjennom røret. Lavere trykk, eller tynnere rør gir mindre vann. kWh er bare resultatet av alt som "renner" gjennom røret i løpet av en time. Altså volt ganget med amp vil gi deg en kw. Når man lar dette stå en time får man kWh Vi har normalt 230 V (210-240 V) i våre ledninger i Norge. Sikringen i sikringsskapet avgjør hvor mye strøm som kan trekkes ut (jo større strømstyrke, jo tykkere ledning). En 10 A kurs (altså den kretsen sikringen er koplet fra) vil med 220 V kunne gi maksimalt gi 10 ganger 220, altså 2200. Dette er Watt. På en time blir det 2200 Wh. En kilo betyr som kjent "tusen" (kilo-watt = tusen-watt) så 2200 watt = 2,2 kW. Brukes det 2,2 kW i en time har man forbrukt 2,2 kWh.

Batteriet i en LEAF er på 24 kWh. Dette betyr at man kan la en 24 kW kurs lade bilen i 1 time for å få fullt batteri, eller doble kWh for å halvere tiden.

OBS: Dette er bare teori. Det er LANGT flere variabler involvert. Batteriene har fysiske/kjemiske begrensninger som gjør at teorien ikke alltid i praksis kan brukes. Man har også noe tap osv.

Carwings

Carwings oppdaterer ikke informasjon

I noen tilfeller kan det hjelpe å koble fra minus-polen på 12V-batteriet i ti minutters tid. Dette skal restarte kommunikasjonsenheten i bilen. (Dette har ikke vært til hjelp i problemet for en del norske Leaf-eiere som startet 6. november 2012)


Ladekladd: Panasonic EVSE fysiske skader

"Ladekladden" kan meget lett åpnes på tross av hva enkelte forhandlere påstår. Det er selvsagt mulig at dette ikke gjelder alle, men trillingenes 16amp kladd, samt alle USA-kladder kan lett åpnes.

På undersiden av kladden finnes 6 små hull. Dette er deksler for å skjule og beskytte skruene. For å komme til disse kan man enten:

  • Skru en skrue med høy gjengehøyde inn i pluggen, og deretter nappe den ut med en tang, eller:
  • Bruke et bor, og forsiktig bore vekk plasten.

Når pluggen er borte vil man se et skruehode med torx (T20?). Denne er såpass dyp at du ikke vil kunne løsne den med en vanlig bits. Har man ikke et skrutrekker som passer kan man slippe en bits nedi hullet, og den vil da være såvidt over kanten. Bruk så en bitsholder som ikke er magnetisk til å løsne skruene.

Når "kladden" er åpnet kan du se hva som er skadet, og evt. erstatte det. Typiske skader kan være at kabelen må byttes i en av endene.

Se bilder for å se "innmat" og en skade som kan repareres.

Hurtiglading: lav strømstyrke

Hurtiglading med CHADemo kontakt skal normalt starte opp mot maksimalt ved lavt batterinivå. Normalt er rundt 120 A ved ca 400 V (dette er avhengig av ladestasjonen. Vanlig er maks 120 A? LEAF har normalvolt på hurtiglading på 395,5) Jo fullere batteriet er, jo lavere vil strømstyrken bli. Normalt vil strømstyrken nærme seg 10 A når batteriet er rundt 95%. En bruker (TorC) har opplevet at strømstyrken har vært så lavt som 9 A ved 40% etter at bilen hadde stått stille svært lenge. En teori er at bilen har "glemt" sin kabasitet, og valgte å ikke slippe inn mer strøm enn den kunne ta. Ved neste hurtiglading var ladingen normal.

Bilen starter ikke

Hvis bilen er helt "død" har 12v batteriet for lite strøm. Bruk en vanlig 12v bilbatterilader, eller startkabler.

Korrekt prosedyre for bruk av startkabler ifølge Nissan er:

Kople til den røde (+) til den "døde" bilens +pol på batteriet under panseret, deretter den andre enden av den røde kabelen til den bilen som skal gi strøm. Deretter sort (-) til den "døde" og deretter andre enden til bilen som skal gi strøm.

I motsetning til fossilbiler trenger du ikke vente før du starter Leaf med startkabler.