Leaf:Kjopstips

Fra Elbil_Wiki
Hopp til: navigasjon, søk

Batteriet er den kritiske komponenten man må vurdere ved kjøp av Leaf.

Levetida kan variere med mange år, etter hvordan batteriet er brukt.

 • 24-kwt-batteriet var i mange år eneste batterivalg. Batteriet har stadig kommet med små forbedringer opp gjennom åra, som kan gjøre det mer robust.
 • 30 kwt kom på enkelte modeller i 2016. 30kwt's batteriet har en annen teknologi og lengre garantitid.

Man bør gjøre seg litt kjennt med levetid på 24-kwt's batterier. Her er en aldringsmodell for de første batteriene i Leaf: http://www.electricvehiclewiki.com/Battery_Capacity_Loss#Battery_Aging_Model I enkelte varme strøk i fjerne land, regna mann 2,5 års levetid på batteriene, mens i køligere strøk regnar man over 10 år. Om sistnevnte er realistisk, gjenstår å se. Det er mange faktorer ved bruken som har stor betydning for levetida på batteriet, så det varierer mye fra bil til bil. Garantitid og levetid på batteriet er ett spill. Dersom man kommer ned på 8 barer etter garantien er gått ut, har man gjerne ikke noe nytte av garantien. På sørstatsbiler hvor batteriet gjerne ikke holder ut garantititda, er fabrikkgarantien nyttig hvis den gir nytt batteri. Bor man i kjølige strøk som her hjemme og tar vare på batteriet, har man gjerne ikke noe nytte av kapasitetsgarantien.

Sjekkpunkter på batteriet:

 • Kapasitet. Man kan lade batteriet helt opp, og lese av hvor mange kwt det har. Nye batteriet har gjerne 21-22 kwt.
 • % SOH. State of Health ligger på rundt 100% på nye batterier, og det taper seg etterhvert. SOH forteller om gjenværende kapasitet.
 • % Hx. Hx sier noe om indre motstand, og hvor fort man kan hurtiglade bilen. Jo høyere Hx, jo bedre. Hx pleier å følge SOH nogenlunde.

Verdiene man leser av bilen, varierer litt fra gang til gang man lader opp, og de kan gå litt opp og ned. Alder og produksjonsperiode kan også være noe å legge merke til. 8-barers batterier er ofte fra mars 2013, eller tidligere, er det enkelte som har lagt merke til, og 2015-batteriet som kom våren -14, har rykte på seg til å tåle høye temperaturer bedre. For å få begrep om disse verdiene kan man lese andres resultater: LEAFSPY - her kan du dele dine resultater

Utstyr

Leaf er kommet i ulike versjoner og ulike årsmodeller, og den er lansert i ulike land med forskljellig utstyr, utstyrsnivået er litt å sette seg inn i, for den som ikke er trent. Alternative utstyr som man kan vurdere om man trenger:

 • Hurtigladeport finner man på de aller fleste biler her i landet, bortsett fra noen få usa-modeller man kan komme bort i.
 • Enkelt ryggekamera eller 4 kameras arroundview, eller ingen kamera.
 • Bilene har enten 3- eller 6kw likerettere. Lader man f.eks fra industrikontakt på 32A, eller enkelte type2-uttak på 32A, kan 6kw være nyttig.
 • Skinnseter eller ikke.
 • DAB
 • Bose lydanlegg eller ikke. Dvs klump i bagasjerom.
 • 16" eller 17" felger.
 • Tpms. Eldre europeiske biler har det ikke.
 • Vinterpakke på biler solgt i Europa, eller kald vær-pakke som det heter på usa-modeller. Pakka består av varme i batteri, ratt og seter. Batterivarmeren brukes når batteriet er under -20 grader celcius, så den kan være nyttig hvis man parkerer utendørs i innlandsstrøk, og det ikke er fare for at varmeren tømmer batteriet.

Varmepakke

Varmepakke for 24kwt's bil:

 • Setevarmer
 • Rattvarme
 • Batterivarme

Det er ukjent om varmen i sidespeil følger med samme pakka. Setevarme er viktig, da det bruker lite energi og det minsker behovet for bruk av kupevarmer som er energikrevende. Rattvarme har lignende fordeler, men det er ikke alle som bryr seg om det. Setevarme til ettermontering kan man kjøpe hos bilrekvisitaforhandlere som Ebay eller Aliexpress. Varmepakka kan mangle på Leafer fra kontinentet og på 2011-modeller fra mange stater i USA. Biler med rattvarme har bryter for rattvarme og skinnratt i stedet for plastratt.


Sjekkliste ved kjøp av usa-bil:

På usa-biler har man ekstra mange muligheter til å sjekke opp bilen, ut fra vin-nummeret, og det finnes muligheter til å gjøre ekstra gode eller ekstra dårlige kjøp.

 • Sjekk utstyrsnivå på bilen: https://partsouq.com/
 • Sjekk historikken. Den er tilgjengelig via ulike tjenester. Carfax og Autocheck gir noe historikk. Det er visse andre tilbydere som gir visse forsikringsdata fra NMVTIS, og det er mange mer eller mindre useriøse aktører. Importerer du sjølv, må du skaffe historikken og vise den fram, for å få godkjennt bilen på trafikkstasjonen. Ellers kan du spørre selger om å få se historikken. Legg merke til om bilen er gått i varme stater eller ikke, og om den har vært i kollisjoner, og om den har rein Title. Med salvage title får du antakelig ikke registrert bilen i Norge.
 • Sjekk om det er tilbakekallinger på bilen: http://www.nissanusa.com/recalls-vin#/
 • Sjekk batteriet ekstra nøye. At det har 12 kapasitetsbarer, hva SOH og HX ligger på, og hvor mange kwt-batteriet lades opp til. Alle verdiene er litt usikre og kan gå litt opp og ned.
 • Sjekk utstyret på bilen. At den har hurtigladeport og ryggekamera. 2011-modellen er sær, da den blei levert uten kaldt vær-pakke i mange stater, og kun 90% av SL hadde hurtigladeport. På 2012 blei kaldt vær-pakke med varme i ratt, seter og batteri standard, og hurtigladeport blei standard på SL. S og SV fra 2011 og 2012 manger QC og er lite aktuelle.

2013 mangler ryggekamera. På S følger den med ladepakka, som er et must. På SV og SL følger aroundview med premiumpakka. Både S og SV trenger ladepakke, ellers mangler QC og 6kw, mens det er standard på på SL.

 • Sjekk om det er butikkgaranti på bilen, dersom det er er fare for at batteriet ikke holder ut garantitida.
 • Sjekk om varmeapparatet virker.
 • Sjekk om det er tpms på både vinter- og sommerhjul.

Pass på å ikke bli lurt ved kjøp av biler fra Euorpa

For biler som er solgt nye i Norge eller Europa, er det visse fallgruver:

 • Forvirring om årsmodell Mens det på USA-Leafer og mange andre biler er koda inn årstall i 10. siffer i vin, er det ikke noen klar indikasjon av årsmodell på Leafer som er solgt nye i Norge eller Europa. Svært mange biler blir annonsert som feil årsmodell på Finn. Kanskje de fleste europeiske bilene som er annonsert som 2013-modeller på Finn er av eldre fabrikat. Det er fascinerende å se at 2011- og 2012-modeller på Finn blir annonsert med låge priser og de ligger ofte ute lenge uten å bli solgt. Svært mange 2011- og 2012-modeller blir annonsert som 2013-modeller med ca 30 000kr høyere pris, og de ser ut til å bli solgt. Disse bilene mangler 100 oppdateringer som pressemeldingene til Nissan har kunngjort om 2013-modellen. Det er ofte noen kwt forskjell i tilgjengelig kapasitet på batteriet, og de gamle bilene mangler varmepumpe. Gjenværende levetid på batteriene kan variere med noen år. Noen av "2013"-modellene på Finn er eldre biler som er første gang registrert i 2013, og andre er 2012-modeller som er registrert i Norge før 2013-modellen blei kunngjort i japan 20. november 2012. Av og til er serienummeret, dvs siste 6 siffre i vin, i samme serie som 2012-modeller, og andre ganger er det i samme serie som 2011-modeller mens bilene blir annonsert som 2013-modeller på Finn. Det kan være både selgere og kjøpere som ikke kjenner til bilen, og som tar feil.
 • Modellbetegnlser som Tekna og Acenta er podusert i England fra 2013, og de skal ha utstyr som varmepumpe. Ofte brukes betegnelsene på eldre biler som burde ligge i betydelige lågerer pris. Andre benevnes med SL som er en toppmodell som du bare finner i Amcar-miljøet.
 • I mange bruktilannonser skrytes det av Carwings. Det en en tjeneste som går på datakommunikasjon mellom bilen og Nissan, og den er avhengig av et sim-kort som har 5 års abonnement. Det kan være missvisende, på biler som nærmer seg 5 års alder, når man ikke veit hvilke muligheter det er for forlengelse av abonnement i framtida.
 • Reklamasjonsfristen på 5 år, man være utgått på mange biler som er solgt nye i Norge, mens den fortsatt gjelder på mange bruktimporterte biler.

Pass på å ikke bli lurt ved kjøp av biler fra USA

 • Her kan man også sjekke om årsmodellen stemmer. 10. siffer i vin er tingen.
 • For eldre biler, er det viktig at batteriet ikke er gått i varme strøk. Ved inspeksjon av bilen, er det enkleste å sjekke State of Health, og helst hvor mange kwt man får på bilen når den er fullada.
 • Spør selger etter historikken på bilen, sjekk om den har tilbakekallinger, og andre sjekkpunkter på lista over.
 • Vær oppmerksom på at biler som har fått nytt batteri på kapasitetsgarantien i USA, har fabrikknye batterier, mens batterier som er fiksa på bruktbilgaranti her i landet, bare har fått bytta ut de aller dårligste cellene.

Eksempel: I Phoenix er 2011- og 2012-batteriene forventa å komme ned på 70% kapasitet etter 2,5 år, og det er vanlig å bytte dem til farbrikknytt på kapasitetsgarantien noen måneder seinere. Jeg sjekka historikken på en bil med 8 barer som var til salgs på Finn. Den var kjørt 2 år i Arizona før den var sent til Norge hvor batteriene skal vare 4 ganger så lenge. Noen måneder etter at 5 års garanti var utgått, var bilen til salgs med så dårlig batteri, at man kunne fått nytt på garantien, hvis det hadde vært garanti. Man kan gjøre svært gode kjøp om man forstår dette spillet, og svært dårlig kjøp hvis man ikke forstår det.