PSA:Deler

Fra Elbil_Wiki
Hopp til: navigasjon, søk

Deler til PSA leveres fremdeles stort sett fra Citroén og Peugeot sine merkeverksteder.

Deler i karosseri, styring, hjuloppheng, bremser (klossene er ikke like, men kan brukes. Elbil-klosser er mykere) er stort sett de samme som på tilsvarende bensinbil (eller "fossil"-bil som elbil-entusiaster liker å kalle dem).

Mange deler er identiske på Citroén og Peugeot. Erfaring har vist at Citroén er opptil 30% billigere enn Peugeot på samme del.


Alternative leverandører av deler


Nøkler

Citroen og Peugeot bruker to ulike nøkkel-emner. Alle P106 jeg har sett har flatt emne, mens alle Saxo jeg har sett har et mere 3D emne. Men så har jeg en Partner som har samme emne som Saxo.

Man kan tro at "3D" Saxo-emnet er vanskelig å få filt, men de fleste nøkkelfilere har det faktisk. Det heter CN22-CP og er 2-3mm for langt, men det gjør ingenting fordi tuppen på nøklen bunner før "håndtaket" treffer kanten (også på originalen). Emnet må enten files fra tuppen (noe ikke alle utlendinger i disse sjappene forstår), eller så må du selv spisse tuppen litt med fil etterpå. Begge alternativer fungerer uten problem.

Deler til motor osv. - alle modeller

Eco-drive i England kan levere de fleste deler som er spesielle for elektrisk PSA. Sitat fra websiden: "We supply replacement original and Original Equipment Manufacturer (OEM) parts for production Electric Vehicles, from bulbs and fuses to complete Electronic Control Units, motors and batteries."

Kjølevifte til Saxo/P106

Kjølevifte
Spalfan.jpg

Kjølevifte til Saxo/P106 (se 15 på prinsippskisse Saxo) leveres ikke lenger fra PSA, men denne kan fås gjennom Elbil-Shop AS i Tønsberg som importerer viftene direkte fra produsent.

Hvis problemet er kulelageret og man er litt over middels fingernem, kan det byttes og nytt får du på Clas Ohlson (8mm, art.nr. 30-5909). Lokket på viftemotoren er limt på med silikon og må skjæres opp.

Sirkulasjonspumpe

Sirkulasjonspumpe

Dvs. kjølepumpa til batterier og elektronikk. Den originale pumpa i P106 og Saxo er fra Webasto (type U4810, 25w, 0,15bar, 1600 l/h). Slangestussene er 18-19mm og motordiameteren er 59mm. Den har børster og må byttes ca. hver 20.000km. Men det finnes børsteløse alternativer både fra Pierburg og fra "Kina".

Ett alternativ er å bruke originalpumpe til Berlingo/Partner (Pierburg)som er børsteløs. Den er litt svakere (lavere l/h) og slangestussene er ca 1mm større, men det går greit å få slangene på og den er sterk nok. Den har også mindre motordiameter, så man må enten fore ut mot braketten eller bare la den henge løst i slangene. Denne pumpen har også motsatt polaritet enn orginalen i tilkoblingen, så de må litt tilpasning til.

Børster - Børstebro

Børster PSA

Orginale motorbørster kan bestilles på nett betydelig billigere enn det Citroen /Peugeot skal ha.

Alternativer:


Børstebro. PSA delenr for børstebro for skrå børster: 0000573291

Ladekabel

Ny ladekabel kan kjøpes fra Eco-drive i England. http://www.eco-drive.co.uk/marechal.htm Man kan velge mellem bare kontakten og komplett kabel så pass på å bestille riktig. Legg merke til at de her også selger ladekabel hvor kontaktpunktene for hurtiglading er montert (Combo version).

Elbil-Shop AS i Tønsberg (Boogie på forumet) leverer også begge variantene ladekabel (standard og for hurtig-lading).

Det har også vært nevnt på Elbilforum (her) at Renault selger komplett standard ladekabel billigere enn Citroén og Peugeot (ca. 3000,- ?)

12V service batteri

Kan bruke hva som helst egentlig, men her et et godt forslag:

Sønnak Superline SB500 er gunstig priset til 796 NOK - rabatt. Det betyr pris ned mot 600 kr avhengig av hvor god en er til å prute.

SB500 testet til godt over 30 Ahr restkapasitet målt etter fastsatt standard med 25A last ned til 10,5V spenning. Dette er det beste mpleresultatet jeg har sett på et batteri i denne størrelsen.

Bærekule fremre-nedre bærebru (endeledd)

Skruvat: https://www.skruvat.no/B%C3%A6rekule-P364997.aspx

eBay: http://www.ebay.com/itm/CITROEN-AX-SAXO-PEUGEOT-106-NEW-FIRST-LINE-LOWER-BALL-JOINT-FBJ5258-/262451240869?hash=item3d1b501fa5:g:6wQAAOSwNsdXQ3ED&vxp=mtr

Drivakslinger og fremre hjullager

Drivaksler Trykk for større bilde

Vær obs på at det er (minst) to ulike drivakslinger til PSA classic bilene. Se på bildet så ser man at overgangen til hjulpinnen er litt forskjellig. Den nederste er nærmest 90 grader mens den øvre er mere konisk (30 grader?). Så dette er viktig å passe på hvis man skal bytte. Så langt er det visst ingen som kan si hvilke biler som har hvilken type uten å demonterer og se.

Kanskje mest viktig å ikke sette den øvre på en bil som skal ha den nedre, fordi når man da skrur til mutteren så vil man sprenge hjullageret.

Naturlig nok gjelder samme problem når man skal bytte fremre hjullager.

Bremsedeler

  • Bremseklosser (foran):
Biltema: 65-9090 (egentlig for Peugeot 405).
  • Bremseskiver (foran):
Biltema: 64-553 (Peugeot 106).
  • Bremsesko (bak):
Det finnes vistnok flere ulike bremsesko til P106 og Saxo Electric (avhengig av årsmodell ?), så sjekk før du kjøper.
180mm, 164/165mm eller 203mm - alle *30mm, trommel med fire hjulbolter.
For 180*30mm gjelder:
Biltema har IKKE.
Meca: Artikkelnr. 1105-407500 kr.436,- inkl låseringene til brekk og strammer
Mekonomen: Artikkelnr: 02-30230 kr.423,- + monteringssett 02-Q617 kr.285,-
+ evt. Selvjust.sett for bremsesko, 02-Q10153006 kr.576,- (hvis du ikke kan gjenbruke de gamle)
Skruvat.no har også http://www.skruvat.no/Bremsesko-sett-P123183.aspx (kr. 244,- pluss frakt)


PS: se også på Think Classic som skal ha bremser fra PSA

Oljer

Olje til på gearet til PSA: Mineralsk olje av typen API GL5 75 W80, mengde 0,5 liter

Brukte deler / delebiler

Om du er ute etter brukte deler så sjekk uregistrerte biler i PSA-oversikten og kontakt eier via "PM" på Elbilforum