PSA:How-to

Fra Elbil_Wiki
Hopp til: navigasjon, søk

Råd og beskrivelse av enkle reparasjoner av PSA biler

Bytte dekk / felger

Meget lett, men pass på å bruke lavfriksjonsdekk da rullemotstanden har stor innvirkning på rekkevidden. Når felgen monteres tilbake på bilen skal en være oppmerksom på at PSA benytter fine gjenger på hjulboltene sine, som kun skal trekkes til med 89Nm. Ikke bruk slagtrekker, da disse i beste fall og ved bruk av momentstang gir 110 Nm, vanligvis mye mer. Dekktrykket på Saxo / P 106 var oppgitt til 3 bar framme og 2,8 bar bak ved bruk av Michelin sine Proxima dekk. En kan med fordel bruke dette også på andre dekk. Berlingo/Partner skal ha 2,8 bar framme og bak.

Test av 12V batteri

Bør gjøres om en er i tvil om batteriets tilstand, og gjerne før vinteren setter inn.

12V batteriet trenges for å holde liv i bilens 12V system inklusivt styresystemet for Elmotoren. Det er derfor viktig at dette er i orden. Bilen sørger selv for å holde 12V batteriet oppladet til enhver tid, også ved stillstand.

En meget enkel test av 12V batteriet er å ta ut en av traksjonsikringene (se A på bildet her), og skru på nærlyset med tenningen av. Mål spenningen etter 1 time med nærlyset fremdeles tent, Er spenningen over 10,5 Volt er alt OK. Er spenningen lavere må batteriet byttes. Grunnen til dette er at nærlyset trekker ca 10A ut fra servicebatteriet, og det gir da 10Ah på en time.

Når traksjonsbatteriet kobles tilbake vil DC DC lade 12V batteriet opp igjen, men man kan med fordel lade batteriet opp med en ektern og intelligent 3 stegs lader for å forlenge levetiden pä 12V batteriet.

Stor reset av elektronikken

Hvis lampen for elektrisk feil lyser, eller ladingen oppfører seg unormalt eller liknende, kan det være en fordel å resette elektronikken for å konstatere om det er en vedvarende feil eller bare et "blaff" (det er jo bare en gammel PC).

 • 1. Trekk ut en hovedsikring (A på bildet). Kan rekkes rett opp, men det krever ofte litt "rugging"
 • 2. Skru av ledningene på negativ-polen på 12volt batterier (B på bildet)
 • 3. Vent ca ett minutt
 • 4. Sett ledningene tilbake på negativ-polen på 12V batteriet slik de var og skru til (B)
 • 5. Sett tilbake hovedsikringen. Trykk den godt ned (A)

NB! NB! VIKTIG - ikke bytt om rekkefølgen på punkt 1-2 eller 4-5, det kan skade elektronikken !!!

Stor restart.jpg

Trykk for stort bilde

Når bilen går tom for strøm på et veldig ubeleilig sted

Hvis bilen går helt tom for strøm (stopper) på et veldig ubeleilig sted så finnes det råd for å komme litt lenger.

 • Slå av tenningen og alle lys
 • Trekk ut hovedsikringen i motorrommet (A på bildet over)
 • Vent 15-20 sekunder og
 • Sett hovedsikringen inn igjen
 • Start bilen på vanlig måte, og du kan nå kjøre forsiktig noen 100 meter til

VIKTIG. Vær forsiktig på gasspedalen når du kjører videre. Batteriene er langt nede og kan ta skade av høy belastning.

Prosedyren kan gjentas flere ganger etter hverandre, men risikoen for å skade batteriene øker.

Skifte lyspærer i instrumentpanelet

Det er ganske vanlig at en eller flere pærer slukker. Det er først og fremst pga dårlig kontakt så enkleste første "reparasjon" er å slå virkelig hardt i dasjbordet over instrumentpanelet (NB: jeg tuller ikke!).

Men om man nå skal bytte pærer så har prosedyre vært diskutert på Elbilwiki her

I utgangspunktet burde jeg ekstrahert innholdet, men velger foreløping bare å linke (brukte ganske lang tid på å søke frem tråden da jeg trengte den nå).

Vindusspyler som ikke virker

Vindusspyleren på Saxo og P106 har en lei tendens til å streike etter noen år. Du hører motoren går når du trykker på hendelen, men det komme ikke skylevæske. Dette er en vanlig feil, og mange har vel alle trodd årsaken til at spylermotoren går men spyleren ikke virker er at pumpehjulet eller overgangen til motoren er ødelagt. Men årsaken er at ventilen i utløpet er tett fordi gummien i tilbakeslagsventilen er ekspandert så den tetter all sirkulasjon, og dette er lett å fikse.

Trykk for større bilde

Pumpa sitter ved høyre forskjerm. For å komme enklere til skrur man av dekselet der høyre tåkelys skal stå. Pumpa står montert i en gummipakning i tanken og tas rett ut ved å bruke rå makt (husk å tømme tanken først). Ikke forsøk å demontere slangene (går ikke likevel), men bruk barberblad og kapp dem av helt inntil pumpa. Ved tilbakemontering hjelper det å bruke hørføneren på slangen for å myke den opp.

Når pumpa er ute dras utløpet til slangene av fra pumpehuset (2). Det er ikke nødvendig å ta rotorhuset av fra pumpa slik jeg har gjort på bildet (1). Jeg gjorde det fordi jeg trodde feilen lå i rotoren, og jeg tok dessverre ikke noe bilde med huset montert. Splitt de to utløpene fra hverandre med skrujern (3). Skjær av litt av gummien på hver side av ventilen med skarp kniv (4). Montér det hele sammen igjen og pumpa fungerer helt som ny (om ikke til og med bedre enn ny).

Hvis du allikevel ønsker å kjøpe ny pumpe så koster den bare ca. 300,- kr hos Citroen. Pass på at rett pumpe bestilles. Enten 1 eller 2 slanger ut.

Stramme håndbrekket

Strammeren til håndbrekket er under bilen, like under selve håndbrekket. Stramme-mutteren er 13mm og i utgangspunktet burde det være enkelt, men problemet er at det er så trangt.

Enklest er det hvis man har (eller kjøper) en lang 13mm pipenøkkel (Biltema 10613), og bruker (ekstra-)lang forlenger og skralle.

Alternativt er 13mm fastnøkkel med skalle er nesten et "must", og for å komme enklere til kan man med fordel skru løs ene siden av braketten som holder kabelkanalen og benne den litt ned.

Lekkasje i bremsevakumsystemet

Sjekkes ved å starte bilen og vente på at vakumpumpen stopper. Starter den opp igjen etter mindre enn 1 minutt er der lekkasje i systemet.

Trykk for større bilde

Det har vist seg at den originale blå hetten på vakumføleren blir hard og sprekker etter en viss tid. Denne er veldig enkel å bytte. Kryp under bilen ved høyre framhjul og lokaliser vakumpumpe og føler like over høyre drivaksel. Bruk et skrujern, og vipp den blå hetten av vakumføleren, og monter en gul hette, så er sannsynligheten stor for at du har fikset vakumlekkasjen. Bildet viser gammel vakumføler påmontert gul hette, og en ny vakumføler med den originale blå hetten.

Eventuell neste fix er å bytte vakumslangen fra bremseservo til vakumpumpen. Denne har innvendig diameter på 10mm, og en meter burde holde.

Et lekk vakumsystem sliter unødvendig på vakumpumpe, og batteri/DC-DC da den tross alt trekker opp til 6A mens den suger vakum.

Se: http://www.elbilforum.no/forum/index.php?topic=509.0

Varmeapperat (Webasto) som ikke starter - eller fungerer dårlig

Enkel resett prosedyre

Eksempel. Saxo/P106 ca 2000+

Noen ganger vil oppstart av varmeapperatet bli mislykket grunnet tett dyse, luft eller andre urenheter i bensinslangen. Etter 3 slike mislykkede startforsøk vil Webastoen låse seg, og må resettes.

Resetting gjøres ved å sette på tenning og varmeapperatet, og så trekke ut den tykke sorte kontakten på selve Webastoen (den øverste på bildet) i 10-15 sekunder. Å ta ut 15A sikring F4 i sikringsboksen i motorrommet gjør samme nytten. Når kontakten (evt. sikringen) kobles tilbake, vil varmeapperatet forsøke å starte på nytt.

Lykkes dette bør en kjøre varmeapperatet på til det får brendt seg rent.

Mislykkes dette, bør en forsøke å løse den underliggende grunnen til at varmeapperatet låste seg i første omgang. Starter ikke varmeapperatet opp og gir varme etter resett, kan det være feil på selve styrekortet. Hvis varmeapparatet fungerer, men du syns det ikke gir nok varme kan det være lurt å isolere vanntanken. Det er lett og effektivt!

PS: Ikke forsøk å være eksta miljøvennlig ved å bruke E85 eller liknende. Det gir utrolig mye dårligere varme enn vanlig 95 octan.

For andre og mere avanserte reparasjonstips for Webasto (for litt viderekommende), se her.

Bytte sidespeil

Sidespeilene er en enkel sak å demontere og skifte. Speilene er ikke helt identiske på Citroén og Peugeot, men elbilene har samme speil som bensinbilene så de burde være enkelt å få tak i hos hogger. Denne beskivelsen gjelder Saxo, men burde være omtrent samme på de andre bilene.

Trekanten med speiljusteringen på innsiden sitter bare i plastpropper og kan bennes løs med skruhjern. Da kommer man til tre torxskruer (T20) som fester speilet. I tillegg må selve justeringshendelen løsnes fra trekanten - én torx T20. Det er ikke 100% nødvending, men gjør jobben med noen av skruene lettere hvis man demonterer innsiden av døren. Den er festet med tre T20 skruer (under speilet, nedi boksen under dørhåndtaket og inni høyttaleren) og seks plastpropper. Dekslet til høyttaleren er festet med plastpropper og bennes av med skruhjern.

Når de tre skruene er ute drar/benner man forsiktig innsiden fra døren så proppene langs underkanten og siden løsner og så løfter man det hele opp langs vinduet.

Steinknuserdører

Dersom festemutrene til dørstopperen løsner, lager døren usannsynlig mye lyd ved åpning og stengning. Disse muttrene finner en midt på døren framme mellom hengslene. Strammes enkelt til med en 10mm stjernenøkkel.

Hvis dette ikke løser problemet, eller muttrene allerede er fast, så er noe av mekanismen inni døren ødelagt. Jeg vil ikke anbefale å forsøke å reparere dette selv, men heller leve med bråket. For å få ut denne mekanismen må man nemlig demontere hele innmaten i døren inkl. feks. de elektriske vindusheisene og det er ikke til å spøke med.

Det kan hjelpe noe på bråket fra en ødelagt mekanisme hvis man hvis man passer på at festemutrene er så nær hverandre som mulig når man skrur dem til (hvis alt er OK er avstanden mellom dem fast).

Bytte børster

Avhengig av kjørestil, og kommutatortilstand slites børstene i en rate på 1 sett / 6000-60000 km. Der er 4 børster på motoren. Børstene finnes i 2 varianter. Rettskårne, og skjevskårne. Rettskårne børster kommer med 25mm gods, og kan slites ned til der er 13mm igjen målt fra midten av børsten og ned til sliteflaten. Skjevskårne børster har slitasjevarsler, og bør byttes innen denne er slitt vekk. Børstene byttes med motoren i situ, og via adkomstdekselet under motoren. Børsteholderen roteres etter å ha løsnet på 2 stk 10mm mutrer på utsiden av motoren. Ved tilbakemontering av børster er det viktig at børstene er frie til å gli i børsteholderen, og at ledningen ikke sliper mot rotoren. Der er boret inn et hull i børsteholderen som brukes til å justere inn riktig stilling på børsteholderen før den festes.

De avanserte kan med fordel sjekke at dette hullet framdeles stemmer, ved å sette ca 60V AC inn på feltet, og måle AC spenningen ut fra ankeret. Punktet der spenningen ut fra ankeret er lavest er det korrekte nøytralpunktet for denne motoren på dette tidspunktet. Nøytralpunketet vil variere etterhvert som børstene sliter seg til, eller om kommutator er blitt slipt.

Å bytte børster er i utgangspunktet en enkel operasjon, men der er ting en bør være oppmerksom på. Nye børster leveres ofte med innkjøringsriller, som gjør at de nye børstene raskere slites til kommutatoren. En slitt kommutator vil ikke være helt rett i sliteflaten, og spesielt ikke ytterst i sliteflaten. Derfor må det vurderes om det er hensiktsmessig å legge ytterkanten på børstene noe for å hindre at disse rir på denne slitekanten.

Det er enkelt å få tak i orginale børster betydelig billigere enn det Citroen og Peugeot skal ha (se her)

Fylle vann - på batteriet

Ikke akkurat en reparasjon, men det blir mye å reparere dersom dette ikke gjøres i tide. Desverre er en avhengig av å koble til egnet diagnoseutstyr for å programere bilens lader til enten vedlikeholdslading eller initiallading, før en kan fylle vann.

Du må ha vanndunk, slange og spesiell nippel for å fylle. Det kan ofte kjøpes sammen med diagnoseutstyret. Videre skal Biltema 82-579 være en erstatning for originalen , men da må vistnok både han og hun byttes (usikker på om det gjelder PSA eller Think). 3 stk sett koster 150 (?). Originalen koster 300 pluss for en fyllekannenippel. En nippel som tilsvarer Biltema 82-579 benyttes også av Saft-Batteriene på T-banevognene i Oslo.

Noen har også fått kjøpt nippel fra et lokalt truck-verksted. Verkstedet sa det er samme nippel som brukes på batteriene til el-trucker, og at de kjøper de disse koblingene fra Sønnak.

Ved bruk av bilens vedlikeholdslading kan en starte ladeprosessen fra hvilken som helst ladetilstand, mens en ved bruk av Initiallading må være oppmerksom på at denne tilfører 10A i 12 timer uavhengig av ladetilstand, og derfor kun må brukes fra tomt batteri. Initiallading er kun hensiktsmessig på Saxo og P106 da disse bilene har kjølekrets for lader koblet sammen med batterienes kjølekrets. Dermed trenger en ikke bruke så mye overlading for å oppnå nødvendig temperatur på batteriene på disse bilene.

Den spesielle ladeprosessen har til hensikt å presse vannet ut fra platene batteriet er bygget opp av, samt å varme elektrolytten opp. Dermed vil vævaskenivået i cellene være maximalt, og en kan så toppe dette opp via bilens automatiske vann-fyllesystem. Noen avbryter ladeprosessen når spenningen har nådd toppen og begynner å synke, samtidig som vanntemperaturen er over 25 grader C. Dette skåner batteriet fra unødvendig overlading.

Bilen vil etter innprogramert vedlikeholds eller initiallading (vha. diagnoseutstyret) styre ladeprosessen selv, og be om vannfylling med blinkende vannlys på bilens instrumentpanel når ladingen er fullført. Vannfylling gjøres da snarest, og innen 72 timer, ved å koble til vannfylleutstyret til 4 vannstusser framme i motorommet på Saxo og P106, eller 5 stusser på Berlingo / Partner. La vannet renne til det kommer ut under bilen, og la det gjerne renne litt ekstra mens en notorer ned hvor mye vann som gikk på. Etter vannfylling av hele batteriet, må en kvittere ut vannlyset, og resette dette med diagnoseutstyret. Manglende resett vil føre til at bilen stopper etter 1000 Ahr kjøring.

Vannstusser Saxo/P106 Vannstusser Berling/Partner

Bytte vannpumpe på Saxo og P106

For å sjekke om sirkulasjonspumpen til kjølevannet er defekt kan du se etter om det er sirkulasjon i vannet ved å ta av lokket på vannbeholderen. Pumpa skal gå hvis tenningen er på eller bilen lader.

Vannpumpa sitter på venstre side av radiatoren, og byttes ved å løsne 2 vannslanger, strømledningenen samt en 10 mm bolt. Evt. ta løs hele braketten som er festet med to skruer til radiatoren. Det siste er å anbefale, særlig hvis du skal bytte til børsteløs (uorginal) pumpe som ofte er mindre i diameter.

Originale vannpumper på Saxo og P106 har begrenset levetid grunnet slitasje på børstene, og bør byttes for hver 25000 km. "original" vannpumpe koster ca 1300 kr hos Citroen, og samme pumpe ca 2400 kr hos Peugeot. Børsteløse vannpumper er tilgjengelige fra ca 1500 kr. F.eks en av disse: http://www.cebi.com/cebi/content/index_html?a=5&b=9&c=19&d=72&docID=157&info=1 Børsteløse vannpumper regnes å holde "bilens levetid", eller til de begynner å lekke vann.

Orginal pumpe til Berligo/Parter er børsteløs og kan benyttes i Saxo/106. Den er litt mindre i diameter, har litt større slangestusser (18 vs. 20mm) og så er strømpolariteten i pluggen byttet om (pumpen tar ikke skade av å kobles feil, men den går bare ikke). Alle disse forskjellene er enkle å overkomme. Denne pumpen har bare ca 60% av kapasiteten (l/m) til Saxo/106 pumpen. Noen mener det ikke er verd å ta sjansen på, men det er mange som har byttet og så langt har jeg ikke hørt om noen problemer.

De alternative børsteløse pumpene er ofte litt smalere i diameter, men det er enkelt å bare fore med noe mellom pumpehuset og braketten

Reparasjon av defekt ladekabel

Trykk for større bilde

Hvis ladingen stopper "umotivert" eller sikringen på kursen du lader fra går sporadisk kan det være at ladekabelen er blitt dårlig. Vanligvis vil et slikt lite brudd eller liten kortslutning i ledningen oppstå akkurat i utgangen av ladekontakten.

Hvis du er bare litt fingenem kan du åpne kontakten og korte inn ledningen ca 10cm. Skru ut alle de små torx skruene og åpne forsiktig. Løsne metallklemmen på ledningen, trå ett stykke ned på ledningen og dra hardt i en og en av de tre lederene (blå, brun, jord). Den eller de som er dårlig vil ryke og du vet da hvor langt inne i ledningen problemet ligger. Klipp ledningen, avisoler identisk som det var tidligere og monter ledningene i kontaktene slik de stod.

Hvis du ikke finner feilen kan du bytte hele ledningen. Bruk samme kvadrat (tykkelse) påledningen. Tynnere ledning kan føre til brann!

Hvis selve Marechal ladekontakten er defekt kan du bestille ny (uten ledning) her. Denne er billigere enn hos PSA, men da må du altså også gjøre ledningstilkobligen selv.

Renault benytter samme type ladekabel og selger visstnok disse for ca 3000 NOK

Plassering av bukker når bilen skal løftes

Jeg er i tvil, men har selv kommet til at det beste stedet å plassere bukker er på de orginale jekkfestene. Skriv gjerne hvis du har andre steder som er bedre. Et alternativ til bukker (hvis ikke hjulene skal av) er å kjøre alle 4 hjulene opp på kjøreramper eller vanlige 25cm lecablokker (hvis du klarer :-) Evt jekke opp og så sette blokkene under hjulene.

Hvis batterikassene skal demonteres må klaring til støtfanger eller kanal være på 32cm pluss høyden av det du løfter med. Selv bruker jeg en MC-løfter (bilde) med laveste høyde ca 15cm. Altså må total klaring være 48cm.

 • Saxo / P106

Ved demontering av 11'er kassen bak er det greit å bare kjøre opp på kjøreramper (ca. 25cm). Skal 6'er kassen foran ut samtidig må det jekkes og plasseres bukker eller lecablokker. Hvis bare 6'er kassen skal ut kan fronten kjøres opp på kjøreramper (ca. 25cm).

 • Berlingo / Partner

Ved demontering av 6'er kassen bak kan man kjøre opp på kjøreramper (min. 25cm), og tilsvarende hvis 6'er kassen foran skal demonteres. Hvis 11'er kassen midt under skal demonteres så husk at må brekkwirene demonteres, og dette kan med fordel gjøres før bilen settes på bukker eller ramper. Min erfaring er at 11'er kassen lettest tas ut på bilens venstre side.


Oppkjøringsramper (bilde) finnes både hos Biltema (art.nr. 15803) og Jula (art.nr. 604843).

Motorsykkelløfteren jeg henviser til over finnes både hos Biltema (art.nr. 82414) og hos Jula (art.nr. 601036).

Demontering av batterikassene

...... finner du her

Se rett over for egnet utstyr til å få bilen opp i høyden og senke ned batterikassene.

Demontering av motor

Her finner du en beskrivelse på demontering av motoren på Berlingo/Partner. Den er på dansk.

Bytte av gearolje

Her er et bilde som viser hva som er påfylling og avtappingshull for olje.

Tapp av oljen med det nederste hullet (3). Denne tappen har en magnet som samler spon. Tørk av dette før tappen settes på plass igjen.

Fyll på i det øverste hullet (2) til det renner over. Husk å stå på et flatt underlag. Det skal gå på ca ½ liter.

Men hvilken olje skal man bruke?

Manualene angir API GL5 75W80 (mineralsk gearolje) - som fås bla. på Biltema.
Noen mener det bør være GL5 EP (ekstended pressure), men det er visst verre å finne.

Gearolje.jpg

Bytte bærekuler

Trykk for større bilde

Bærekulene framme byttes ved å presse dem ned og ut av bærearmen. Det kreves ca 5 tonns kraft og dermed må en enten demontere armen og plassere den i en presse, eller benytte en mobil presse og gjøre det "in situ" Sistnevnte metode forenkler prosessen, men krever solid utstyr. Her til høyre vises en måte å presse kula ut:

Drivakseler og forhjulslager

Fil:Xxx.JPG
Trykk for større bilde

Å bytte forhjulslager eller drivakseler kan være problematisk fordi det finnes (minst) to ulike typer. Det er overgangen mellom drivaksel og hjullager som finnes i flere varianter så hvis enten hjullager eller drivaksel skal byttes MÅ man passe på at man får rett type i forhold til det som var på bilen.

Mere kommer snart

Forebygge skader på lager i bakaksel

Et velkjent problem på PSA er at vann kan trenger seg inn i foringene i bakakslen og ødelegger kulelagrene i svingarmen. Man vil oppdage slak i armen og bilen vil ikke bestå EU kontroll. Spesialverktøy trengs for å bytte disse, og skade kan være kommet så langt at hele akslen må byttes.

Dette kan forebygges ved å montere fettnipler i akselen og fylle hele akslen med fett for å hindre vann inntrengelse.Man trenger drill, borr som passer niplene og fettnipler. Fettnipler får du på en maskinforetning og trolig på Biltema. Fett og fettpresse er standard vare både i maskinforetninger og på Biltema. Det skulle være en kurant jobb. (PS: kan se ut som bildet og tegningen ikke er helt enige i plasseringene av nipplene)

Korrigering: Beste er å borre et 2mm hull akkurat i kanten på tetteringen som ses på bildet. Altså i selve gummien som ses nederst på bildet. Deretter presses fett inn der med en nål. Da havner fettet i selve lageret, og ikke inni hulrommene i bærearmen.

Slik ser det ut når man ligger på ryggen under bilen (bildet er fra en Think, men den har etter sigende bakaksel fra PSA):

Plassering av fettnippel Plassering av fettnippel


En del råd ang reparasjon av Berlingo/Partner fra en utlending

(kanskje du finner noe gode råd ?) http://www.berlingo-e.co.uk/ecovelclub.htm