PSA:Sikring av barn

Fra Elbil_Wiki
Hopp til: navigasjon, søk

Sikring av barn i bil

Trygg Trafikk anbefaler at barn bør sikres bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er ca. fire år. [1].

P106/Saxo

P106 og Saxo har kollisjonspute kun på førersiden, og barneseter kan derfor plasseres i passasjersetet foran samt i baksetet. Bilene er ikke utstyrt med isofix, og må derfor festes med bilens belter. Det er mulig å transportere inntil tre barn i disse bilene.

Spedbarnseter (typisk 0-13 kg.) er så kompakte at de fungerer greit på alle plasser. Bakovervendte småbarnstoler med forankringsseler eller støtteben gjør imidlertid adkomsten kronglete for tredørsbilene. Én bakovervendt småbarnstol går greit fordi man har adkomst fra motsatt side. Ett spedbarnsete og en småbarnstol i baksetet går også greit, se bildet under. To bakovervendte barnestoler i baksetet er imidlertid upraktisk på tredørsvariantene, da er det nok bedre å plassere én stol på passasjersiden foran og én i baksetet. Alternativet er å montere (minst) en forovervendt barnestol med den økte risikoen det innebærer.

Trykk for større bilde

Bakovervendt barnestol med forankringsseler og spedbarnsete i en Peugeot 106.


Tredørs versjoner er best sammen med forovervendte barnestoler i baksetet fordi man kan sette en fot inn i bilen mens en løfter barnet på plass. På femdørs biler er døråpningen så liten at dette er vanskelig. Femdørs biler foretrekkes derimot av unger som ikke lenger trenger barnestoler, her er det også barnesikring på dørene.