Think:Hva er feil når . . .

Fra Elbil_Wiki
Hopp til: navigasjon, søk

Her er det forslag til hva som feiler bilen etter symptomer

Dette er en hurtig feilsøking verktøy som dekker de vanligste problemer Think eiere kommer bort i.

En feilsøkingsnøkkel finnes i Verkstedsboka mot slutten.

Bilag heter Diagnosemanual.

Bremser

Bilen virker treg, og felgen er veldig varm Bremsene henger. Ett av de kanskje vanligste problemene på think. Dersom man stort sett bruker regenerering til bremsing kan stemplene i kaliperne bli trege. Å spraye litt WD40 inn under pakningen på stempelet hjelper på problemet. En liten sprut hver gang man skifter hjul er vanligvis tilstrekkelig. Å ha et par faste dager i måneden hvor man kjører uten regenerering kan også hjelpe, og vil i tillegg motvirke rust på bremseskivene.

Oppstartsprosedyre

Bilen vil ikke starte

 • Slurv ved oppstartsprosedyr. Ta det med ro under oppstart av bilen. En hakk på tenning og vente til utropstegn har forsvunnet før man vri om igjen. Sett gir i revers med en gang mens bremsepedal er trukket ned. Reverslys skal blinke på displayet nå bilen er klar til å kjøre.
 • Er 12 volts batteri OK? Ingenting fungerer ordentling med en dårlig 12 voltsbatteri. Kan lades gjennom "sigarettenner" uttak, men en egnet tilslutning må lages først. La 12volten stå til lading med en intelligent vedlikeholdslader (C-tek for eksempel) før man reiser fra bilen i en lengre periode.Batteriet bør testes med jevne mellomrom. Gjerne i forbindelse med vannservice. Åpne serviceluka under førerstolen og sett på nærlyset uten tenningen på. Mål spenningen i strømuttaket under girlåsen etter en time. Er spenningen over 10,5 volt er alt OK. Når serviceluka er tilbake, vil DC-DC lade opp batteriet igjen, men det er bare en fordel å la en intelligent 3 stegs extern lader hjelpe til.
 • Hør etter girlås. Man bør kunne høre da den låses inn og ut med medfølgende klikk nå endebrytere aktiveres. Ved feil her vil en feilmelding vises på displayet. Motorkraft er sperret.
 • Feilmelding på display. Actia Diagnose viser Permanent feil : Forlading kond.= Tid Overskredet (Fra innlegg av PerBear i Ellbilforum 22.01.2011) Forladingkrets i HV boks defekt. (se under "Teknikk" for mer info.)

Under kjøring

Speedometeret virker ikke - hastighet er konstant 0, og km-teller står stille

 • Stopp bilen og skru av. Slå på tenninga, ta ut sikring nr 30 (øverst til høyre. 20A). Speedometeret slukner. Vent i 10 sekunder og sett sikringen tilbake. (Vær obs på at du antakelig vil høre en liten gnist, så det er fort gjort å skvette litt så man mister sikringen.) Når sikringen settes i vil lademeteret begynne å bevege seg, og lyset kommer tilbake i målerne.

Når man setter på rutevarme blinker reverslyset på dashbordet, rutene blir ikke aviset

 • Sikring 15 (10A) defekt. I mitt tilfelle var årsaken kortslutning i en ryggelyspære med piper.


Når man setter på resirkulering av kupeluft blinker reverslyset på dashbordet

 • Sikring 15 (10A) defekt. I mitt tilfelle var årsaken kortslutning i en ryggelyspære med piper.

Ingen av ryggelysene virker

 • Sikring 15 (10A) defekt. I mitt tilfelle var årsaken kortslutning i en ryggelyspære med piper.

Lading

Viser igjen til Diagnosemanual i Verkstedsboka

Ladelys blinker ikke i det hele tatt

Ladesikring på 15A 230volt er blåst eller kurs sikring i sikringskap hjemme er blåst. Mindre vanlig ved bruk av 10A instilling på lading. Lav nettspenning kan betyr høyere strømtrekk siden bilen lades på konstant effekt. Bruk kortest mulig ladekabel til å holde spenning oppe.

Sikringen finnes under panseren i en grå plast boks helt til venstre under frontrutet. Ignorer sikringholder på den boksen i midten,bortsett fra de eldste eksemplarer av bilen,den er tom. LittleFuse 15A rund format.

Sjekk om bilen faktisk trekke nettstrøm elle ei før man gjøre større inngrep. En "bug" i bilens datasystem kan årsake feil ladestatus og mangel på blinking. Bruk plugg inn strømmåler på ladeledning.

For lav batterispenning i pakken gir en fast belyst ladesymbol på displayet. Laderens forsøk være et par sekunder før ladestopp. Spenning må økes med spesiell lader gjennom varmeapparatets kontakter i interfaceboksen. Info om dette finnes her.


Ladelys blinker men bilen lader ikke

Mange årsaker til det men laderen eller batteripakke kan være for varm. Lading begynner når enhetene kjøles ned. Ved varm batteripakke skal radiator kjølevifter aktiveres. Laderen har tre kjølevifter og ved overstigning av litt over 40 grader vil disse kjøres. Lader stopper opp ved høyere temperatur hvis en av disse viftene er defekt.

Mulig isolasjonsfeil forårsaket overledning fra batteripakken og andre enheter med høy spenning dvs motor og motorstyring. Bryt lading og ta ut kabelen. Skru på og av tenningen. Prøv nytt ladeforsøk. Ved ladeslutt etter noen minutter må bilen feilsøkes.

Laderkoblinger i grå interface boks under panseret kan være utbrent. Dette betyr at koblingen mellom lader og batteripakken er brutt.


Ladelys blinker i noen minutter og så stopper

Lav spenning i batteripakken. Isolasjonsfeil.

Vent noen minutter og forsøk på nytt.


Ladelyset lyser konstant selv om ladekabel ikke er tilkoblet

Sikring til 12 voltsbatteri er gåen (sikring sitter i en firkantet plastboks på ramma ved siden av 12V batteriet) eller defekt DC/DC omformer. Ingen feilkoder leses av med FR-2000. (Takk til Øyvind Lunde for tipset.)Sikring til DC-DC sitter i kontaktorboks i batterikassen til vanlig. I det fleste biler kan den gamle inntakssikringholder brukes til DC-DCen dersom sikringen er blåst. Litt kablings arbeid trengs fordi en annen strømforsyning må hentes fra interfaceboksen. Man slipper i allefall å senke batteripakken. Rare ting skjer også nå 12 volts servicebatteri er lav i spenning f.eks ladelampa belyst uten strømtilkobling. Sørg for at den er oppladet ved feilsøking og skjekk at DC-DC er i orden

Webasto tilleggsvarmer

Starter ikke

 • Tom tank. Parafin, diesel eller lampeolje kan brukes.
 • Ikke lys i bryteren. Løs kontakt under gulvmatta på venstre side. Hvit, firkantet kontakt. På noen biler med originalmontert Webasto ble denne kontakten brukt, på andre ikke.

Lampa blinker

Indikatorlyset i vribryteren lyser når varmeren står på. Det gir også en feilkode når varmeren ikke fungerer. Feil indikeres med 5 lange blink etterfulgt av et antall (1 - 10) korte blink. Koden gjentas fortløpende. Feilkoden nulles (resettes) ved å skru varmeren av og på igjen.

 • 1 blink betyr at varmeren ikke har startet etter 2 forsøk. Vanligvis skyldes dette tom tank.
 • 2 blink betyr at flammen har sluknet 5 ganger.
 • 3 blink betyr for lav (eller høy) batterispenning.
 • 4 blink betyr feil i flammevakt.
 • 5 blink betyr brudd i flammevakt eller kortslutning i temperaturføler.
 • 6 blink betyr feil i temperaturføler.
 • 7 blink betyr kortslutning i kretsen til drivstoffpumpa.
 • 8 blink betyr feil i viftemotor.
 • 9 blink betyr feil i glødepluggen (når keramisk glødeplugg).
 • 10 blink betyr overoppheting.

Det drypper parafin under bilen

Tanken er fylt for full eller det har blitt varmere i været slik at parafinen har utvidet seg. Løsning: la varmeren stå på maks i minimum et kvarter.

Klaprelyd bak

Kan selvfølgelig være så mangt, men i to ulike anledninger jeg har hørt om var dette IKKE fra hjulopphenget som det kunne høres ut som, men fra venstre sidevindu bak. Dette har en tendens til å løsne i limingen, og vil på et stadie lage en fæl klaprelyd.

Diverse