Think:Kjøring og lading

Fra Elbil_Wiki
Hopp til: navigasjon, søk

Beste praksis for daglig kjøring og lading av batteriet på Think.

Daglig kjøring

Hovedregelen er å kjøre med moderat strømpådrag. Hensikten er å begrense antall ampere som trekkes fra batteriet. Det gir deg lengre kjørelengde pluss at det er mer skånsomt for batteriet. Think har ikke instrument som indikerer strøm forbruk. Motorstyringen på Think er også betydelig mer brutal på strømuttak enn PSA bilene. Der strømpedalen på PSA styrer strømmen mer eller mindre direkte, vil Think forsøke å øke farten når en regulerer pedalen mer inn, og vil inntil fartsøkningen er et faktum trekke opp mot 235 A. På Think er det omtrent umulig for fører å føle hvor mye strøm en trekker ut av batteriet, mens en på PSA vet at et gitt trykk på pedalen gir et gitt strømtrekk. Denne egenskapen gjør bilen er mer responsiv enn PSA. Samtidig bidrar en lavere vekt på Think contra PSA til det samme.

  1. Bruk moderat gasspådrag. La bilen gå saktere i oppoverbakker.
  2. Kjør svært forsiktig hvis du kommer under 20% på batterimåleren.
  3. Ikke kjør bilen tom hvis du kan unngå det.
  4. Bruk motorbremsen. Gi et lett trykk på bremsepedalen for å aktivisere den, så vil bilen bremse på motoren og lade batteriet. Sjekk at bryter for regenerering er i riktig stilling. Hvis den lyser sterkt er regenerering AV.

Lading

Bilen har innebygget lader, og ladingen kan skje fra et vanlig 220V 10 A eller 16 A jordet uttak. Det er en bryter på dashbordet hvor man kan velge mellom de to innstillingene. Når bryteren lyser står den i stilling for 10 A. Dette er anbefalt innstilling, fordi lading på 16 A fører til større varmeutvikling i selve inntakskontakten (DEFA) og noen ganger laderen. På US-Think'ene mangler denne bryteren og laderen er fast innstilt på 10A. (16A/10A bryter kan enkelt ettermonteres på US Think'ene)

Bilen vil overlade batteripakken for å sikre balansering mellom cellene i blokkene.

Normalt bør man la bilen styre ladingen selv. Noen praktiserer imidlertid avbrutt lading, hvor man bruker et koblingsur for å avbryte ladeprosessen for å begrense antall amperetimer med overlading. Hensikten er å begrense avdamping av elektrolytt og dermed unngå at celler går tørr før neste vannservice. Det er viktig å sette seg inn i prosedyrene for avbrutt lading for å unngå skadevirkninger. Ladekarakteristikk for Think er programmert i BMS. Diskusjon om dette pågår.

NB! Bilens varslingsintervall for vannservice er for høyt! For eldre batteripakker må det utføres etter ca 3000-4000 kjørte km. Dersom det går mye vann må intervallet kortes ned. En oppfatning av problemet er at varselingsintervallet er OK ved nyere og friske batteripakker mens eldre pakker med litt høyere indre motstand har en tendens til å dampe bort enda mer vann fra elektrolyttet. Dette bekjempes ved hyppigere vannfyllinger.

Mer råd om lading under PSA biler.

Hurtiglading

NiCd blokker fra Saft tåler hurtiglading av 100A og får faktisk det under motorbremsing. De fleste PSA biler har innebygd mulighet for kobling til en hurtiglader (ref). Mer om selvbygging av hurtiglader under PSA biler

Det er vanlig at man avbryter hurtiglading ved 80% så at man unngår problemer med varmegang i batterikassen. Pakken bør være minst 20% ladet også. Hurtiglading har en oppfriskende effekt på NiCads og er en form for rekondisjonering.

Se også Th!nk Classic: montere kontakt for rask lading på elbilforum.

.