Leaf:Hvordan skifte onboardladeren på Leafen...for dummies

Fra Elbil_Wiki
Hopp til: navigasjon, søk

Siden er under utarbeiding. Kilde: https://elbilforum.no/index.php?topic=54403.msg948282#msg948282

Verktøy som trengs: - Fastnøkkel, pipe eller tilsvarende i 10, 13 og 16 mm. - Flat- og stjerneskrujern - Tang - Eventuelt: Plugg for kjølevæskeslange diameter 15mm

Deler: - Ny eller brukt lader: https://www.bruktdel.no - Skruer til innvendig feste av "humpen": https://www.aliexpress.com/item/32963951500.html - Karosseriskruer: https://www.aliexpress.com/item/4000252109634.html - Skruer til deksel under bilen, 10mm hex maskinskruer - Bilvarmeslange, 15mm innvendig diameter - Blå kjølevæske + destillert vann eller Nissan original 999MP-L25500P

Brukermanual del "VC", vehicle charging section, side 105-109. Nissan Leaf dismantling guide, side 21-22+38.

Når bilen er parkert i garasje eller løftebukk, skal bilen stå i minimum fem minutter. Tar du strømmen for tidlig, vil det utløse en feilmelding i OBDen. Sikringen til hovedbatteriet tas foran baksetene (se dismantling guide), etter det, fjern minuspolen fra 12V batteriet fremme. Til fjerning av hovedsikring er det påbudt med en del sikkerhetsutstyr, bl.a. vernehansker som tåler minimum 1000V. Dette greide jeg ikke å få tak i lokalt, og jeg brukte en skinnhanske inni en oppvaskhanske. La det ikke være opp til meg om du synes det er godt nok, jeg er INGEN FAGMANN.

BILDER HER

OBS - panseret på Leafen åpnes på et litt underlig vis. Benytt anledningen til å smøre hengslene, ellers skraper panseret i skjermen etter hvert. OBS - skal du inn via bakluka, må du åpne denne før strømmen tas. Det er ikke en mekanisk døråpner bak, kun en elektrisk bryter.


BILDER HER

Begynn å fjerne det fremre dekselet etter fremhjula, og det bakerste dekselet under bilen. Klipsene/karosseriskruene er greie; lirk opp midtpluggen med en flat skrutrekker, og løft ut hele klipsen. 10mm skruene er nokså sikkert rustne og vil sannsynligvis knekke på de verste plassene (Nissan har bl.a. plassert de der dreneringen bør være bakerst). Knekker de, kan du sette forsinka treskruer inn gjennom plasten ved siden av når du skal montere dette igjen senere.


BILDER HER


Ti minutter etter sikringen er tatt skal reststrømmen i systemet fra hovedbatteriet være borte. Hovedkontakten ligger under bilen bak fremhjula og foran batteriet. Det er tre skritt med ulike sikringsbrytere beskrevet i manualen "VC" som må til for å få den av veldig greitt og lett. Pakk stikken i en plastpose og sett elteip over kontakten.


BILDER HER


Så er det å gyve løs på innsiden av bilen. "Humpen" i bagasjerommet må demonteres (tre skruer med skrujern under bagasjeromsteppet, enkelt med hexskruer derfra), og baksetene må av. Begynn med seteflaten: Røsk rett opp to steder, midt imellom der beina til baksetepassasjerene vanligvis er. Seteflaten kommer løs da, men løft den forsiktig og fjern stikkontakten til baksetevarmen, om du har dette, midt under seteflaten. Løft delen ut av bilen. Seteryggen bak må skrus av. På begge sider er det et deksel i grå plast, som fjernes ved å lirke nedenfra og opp med et flatt skrujern. Under der er det 2 13mm hex-skruer per side. Midt i bilen er det 2 16mm skruer som også må løsnes. Løft seteraden etter hodestøttene, ellers bretter den seg lett på midten. Dra det midterste setebeltet langt ut og du kan legge seteryggen i fotrommet til baksetepassasjerene. Flopper det bakover, kan du sikre det med de fremre beltene.


BILDER HER


Nå ser du den herskens laderen godt. Fjern alle plastdeler til "humpen" og den aluminiumsveggen som blir igjen mot bagasjerommet må også løses og lirkes bakover. Det henger en kabel fast i det som du ikke trenger å ta av - bare legg det forsiktig bak.

BILDER HER


Neste skritt er å gå under bilen igjen. Her skal kjølevæskeslangene av fra laderen. Som skruene er også klemmene på disse slangene av pissedårlig kvalitet og sannsynligvis rustet ihjel. Jeg brukte flere timer her for å være forsiktig og klippet de av til slutt likevel for senere å sette på nye slanger. Med en tang skal det egentlig gå an å lirke løs slangen, som sannsynligvis er irret fast i laderen. Etter godt råd fra @leafnor lagde jeg to treplugger på ca 15mm diameter som ble plugga i slangen for å unngå større lekkasje. Det står minst en halv liter med væske i laderen også dog, så vær forberedt på søl.


BILDER HER


Når slangen er av, kan laderen skrus løs på innsiden av bilen igjen: 3 16mm skruer i bunnen av bilen, 2 svarte 13mm på den øvre delen. Kablene skal igjen av med en spesiell prosedyre, se "dismantling guide". Særlig den til høyre syntes jeg var litt vrien, jeg måtte bruke en skrutrekker til å løsne den grønne skiven og dra den mot meg. Etter det var det lett å få denne av. Det er 2 oransje kabler og 3 svarte koblingsdingser. Røsk ut laderen, rist godt på hodet over dingsen, og sett inn den nye delen. Det er forventet tre kondensatorer som er ødelagt i laderen og den gamle delen kan være av verdi for noen med gode loddeferdigheter her på forumet eller på FINN.


BILDER HER


Derfra er det samme prosedyre i omvendt rekkefølge. :) Flere av skruene går gjennom bilen og jeg oljet de og satt de siden godt inn med fett. Det hindret ikke én eller to fra å knekke i påskruingsprosessen. Et ærligfølt: Lykke til!