Pivco

Fra Elbil_Wiki
Revisjon per 8. apr. 2019 kl. 21:29 av Egilkv (diskusjon | bidrag) (lenke)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

PIVCO er en el-bil produsert i Norge. Selskapet PIVCO ble dannet desember 1991 i Oslo, og hadde lokaler i Stansevn 4, Grurud, Oslo. PIVCO står for Personal Independent Vehicle Company. Det ble laget tre typer:

  • PIV1 var en ren prototype uten karosseri
  • PIV2 var den første praktiske prototypen, som ble produsert i et antall av drøytt 10 stykker. Den ble vist fram på OL i Lillehammer i 1994.
  • PIV3 var en noe modifisert versjon av PIV2, som ble produsert i en liten serie på nesten 120 stykker. Den ble kalt CityBee, Citi i USA. 40 biler ble brukt i et San Francisco Bay Area Station Car demonstrasjonsprosjekt i California fra 1995 til 1998. De resterende bilene ble brukt av pilotkunder i Norge. Statoil hadde en stund noen til utleie.
  • PIV4 ble nesten ferdig utviklet av Pivco, men selskapet hadde da gått tom for penger, og ble solgt til Ford, og het fra det tidspunkt av "Th!nk".

Historikk

Pivco PIV3

PIV1 ble bygget i et eksemplar for å prøve ut ideen.

PIV2 2 ble presentert under OL på Lillehammer, den hadde høyt tak, og en batteripakke med 100 enkeltceller 60Ah SAFT nicad. Bilen var opprinnelig ment å veie drøyt 500 kilo, og følgelig ble understell og bremser litt underdimensjonert når bilen til slutt veide nesten 800.

PIV 3 ble laget i vel 100 eksemplarer, de første med 12 kw motor og 10:1 gear, og de seneste med 15 kw og 8,3 gear. Av de første bilene som ble bygget, ble 2 eller 3 bygget med dobbel motorinstallasjon, og 5:1 gear for a delta i "The Scandinavan Electric Car Rally" fra Gøteborg til Oslo i 1995. En av disse 2-motorsbilene står nå på trafikkmuseet på Ørje, uniformert som vegvesenbil. Kjørbar!

Ca 35 PIV 3 ble benyttet i California i et elbilprosjekt i regi av BART (Bay Area Rapid Transit) for å "forlenge" T banesystemet i San Francisco.

Et antall ble benyttet av hjemmehjelptjenesten i Oslo, i et samarbeide mellom Oslo kommune og Oslo Energi. Bare noen få ble solgt til kunder. Storebrand, DNB , Åke Larsson, Oslo Energi.

Bilen har bare batteriene til felles med Think, men de er luftkjølte, og det var 20 blokker i en bil som veide nesten 150 kilo mindre, og hadde bedre aerodynamikk. Den er kjørt opp til 160 kilometer på en lading.

Dessverre har den en feil konstruksjon i nedre bærebro, som gjør bilen farlig å kjøre. Ved hard oppbremsing blir belastningen større enn flytegrensen for materialet/ konstruksjonen, og den bøyer seg. Etter noen tusen kilometer vil derfor broen brekke. Hvis noen har en slik på veien, bør den derfor ikke kjøres hvis ikke bærebroen er ombygget. Et tips: Når malingen begynner å flasse, er det like før bruddet..

Batteriet sitter slik at det er enkelt å skifte, da det trekkes ut bakover. Plasseringen gjør at tyngdepunktet er langt bak, med mindre enn 50 % på forhjulene.

Bilen har en multikontakt under, hvor alle signal- og målekabler går. I fuktig vær blir det lett krypstrømmer her, som forstyrrer strømmålingen, og påvirker laderen.